Je bent niet de enige met schulden

Veel mensen durven niet te praten over schulden en weten daardoor ook niet hoe ze ervan af kunnen komen. Maar besef je wel, je bent niet de enige met schulden!

Praat erover en besef: je bent niet de enige met schulden

Op het onderwerp schulden ligt anno 2014 nog steeds een taboe. Over geld, inkomen en schulden praten wij als Nederlands niet of nauwelijks. Daardoor ontstaat vaak ontkenning en ‘struisvogel-gedrag’. We steken namelijk onze kop in het zand. Zeker met schulden is dit het slechtste wat je kunt doen, aangezien de schulden dan niet verdwijnen en juist alleen maar erger wordt. Het is daarom belangrijk dat je toegeeft dat je schulden hebt en erover praat. Dat kan zijn met naaste familie, vrienden of met een buitenstaander, zoals bijvoorbeeld een medewerker van de Gemeentelijke Krediet Bank. Je zult ontdekken dat je niet de enige bent met schulden, momenteel heeft 30% van de Nederlanders schulden of betalingsachterstanden. Er wordt gewoon weinig over gesproken.

Wat kan ik betekenen voor je bent niet de enige met schulden?

Door erover te praten met anderen, durven zij jou waarschijnlijk ook over hun eigen situatie te vertellen. Als dit eenmaal uit de lucht is, kun je elkaar helpen om uit de schulden te komen of geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde kosten delen of soms eens samen eten (voor meer mensen koken is per persoon goedkoper bijvoorbeeld). Misschien heeft jouw vriendin kinderkleding over die jij weer kunt hergebruiken. Zo stimuleer je elkaar om je schulden op te lossen. Zeker als het om kleine schulden gaat is dit een oplossing. Open kaart spelen lucht bovendien vaak op.

Ook voor ernstige schulden geldt: je bent niet de enige met schulden

Het kan natuurlijk ook zijn dat het besparen van enkele euro’s niet gaat helpen met het aflossen van die torenhoge schulden. In zo’n situatie is het belangrijk om hulp te gaan zoeken. Deze hulp is er meer dan je denkt. Zo heeft elke gemeente een Gemeentelijke Krediet Bank, met medewerkers die klaar staan om jou gratis te helpen met je geldproblemen en die veel verstand hebben van dit soort situaties. Samen met een medewerker kun jij tijdens een vrijblijvend gesprek jouw situatie bekijken en beslissen wat in jouw geval de beste oplossing is. Dat kan een saneringkrediet zijn, het samen opstellen van een betaalplan, schuldhulpbemiddeling of zelfs toetreding tot het rechterlijke traject: de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Voor meer informatie over deze vormen van schuldhulpverlening kun je online zoeken, of naar de GKB van jouw gemeente stappen. Een afspraak is daarbij niet nodig!

Oké, ik ben niet de enige met schulden, maar hoe ga ik dit aanpakken?

Een afspraak bij de GKB kan al heel veel uitkomst bieden. Zo leer je de verschillende mogelijkheden kennen en kun je bepalen welke methode van lenen bij jou past. Het speelt ook een rol of je grote of kleine schulden hebt. Voor kleine schulden is schuldhulpbemiddeling (zodat jij geen persoonlijk contact meer met de schuldeiser hoeft te hebben) of het opstellen van een haalbaar betaalplan vaak al voldoende. Het besparen van geld (samen met anderen) biedt daarbij al een grote hulp. Voor meer ernstige schulden kun jij ervoor kiezen een nieuwe lening af te sluiten bij de GKB om oude schulden af te betalen (saneringskrediet), of in hele ernstige gevallen een rechterlijke bindende uitspraak over hoe jij de komende drie jaar met budget om zal gaan en hoeveel je aan elke schuldeiser verschuldigd bent. Deze regeling is erg streng, maar na die drie jaar wordt je wel schuldenvrij verklaard.