Lening afsluiten om schulden af te lossen

Zit je in je de schulden en overweeg je een lening? Afsluiten van de lening om je schulden af te lossen kan je allerlaatste redmiddel zijn. Lees hier alles over het afsluiten van een lening om je schulden af te lossen. Een lening afsluiten om schulden af te lossen.

Volgens de voorspellingen zal de rest van 2012 en 2013 een moeilijk jaar worden voor veel mensen. Over enkele maanden is het weer verkiezingstijd. Dan zullen de politici ongetwijfeld met mooie beloftes de kiezers proberen te strikken voor hun partij.

Desalniettemin is het onvermijdelijk dat er nog veel bezuinigingen gaan volgen. Zoals gewoonlijk is de kans erg groot dat vooral mensen die aan de onderkant van de samenleven zitten, de gevolgen zullen ervaren.

Met name de rechtsere partijen hebben er minder moeite mee om de eigenbijdrage te verhogen. Als je een bovenmodaal inkomen hebt zal een verhoging van 100 euro niet erg merkbaar zijn; als je echter rond moet komen met een uitkering of minder dan 2000 euro in de maand, dan ga je die 100 euro stijging echt wel in je portemonnee voelen.

Tegelijkertijd zie je dat mensen die in de schuldhulpverlening zijn terechtgekomen, zich niet serieus genomen voelen. Vaak wordt er vanuit gegaan dat ze zelf schuldig zijn aan hun slechte financiele situatie. Dit is niet altijd terecht.

Recentelijk zijn er veel klachten bij de Nationale ombudsman terecht gekomen van schuldenaren die veels te lang moeten wachten totdat ze eindelijk op gesprek kunnen bij de gemeente. Het gevolg is dat hun schulden hierdoor nog meer toenemen.

Als de gemeente daarom geen onmiddelijke oplossing biedt voor mensen met schulden, waar kunnen deze mensen dan terecht?

Waar gaat men hen om een lening af te sluiten om schulden af te lossen?

In de praktijk is te zien dat men hiervoor al verschillende manieren geprobeerd heeft om de meest acute schulden op te lossen. Familie en de naaste vriendenkring worden het eerst aangeboord. Het is niet raar dat deze groep meestal niet de oplossing kan bieden. Schuldenaren hebben vaak grotere geldbedragen als schuld. Deze kunnen niet zomaar geleend worden door familie of vrienden.

Als deze sociale kring geen soelaas biedt, dan zoekt een schuldenaar naar andere geldbronnen. Dit betekent wanneer er echt geen andere oplossing mogelijk lijkt, ook het zoeken van een lening voor het aflossen van de meest urgente schulden.

Het lijkt paradoxaal: mensen die in de schulden zitten, zijn daar niet voor niets in terecht gekomen. Is het dan uberhaupt verstandig om geld te lenen om verder in de schulden te komen?

Geld lenen om je schulden af te lossen is nooit de ideale situatie

In de ideale wereld is geld lenen niet nodig. In de ideale wereld is er altijd hulp beschikbaar als je in de financiele problemen zit. Helaas leven we niet in een ideale wereld. De praktijk is anders: als je diep in de schulden zit en je dreigt je huis, je inboedel of je tv of je vrijheid te verliezen, dan heb je niet weken de tijd.

We kennen de verhalen: het is 1 voor 12 en een dreigende deurwaarder staat voor je deur.
Soms gaat het om het collecteren van geldbedragen waar je misschien nog uit kan komen door spullen mee te geven uit je huis. Dit is natuurlijk niet een leuke situatie. Er zijn ook nog schrijnende situaties: mensen die in zulke financiele problemen zitten dat de bank of woningcooperatie hun woning terugeist.

Een kat in het nauw gedreven kan rare sprongen maken, vooral als je in de schulden zit

In deze adrenaline verhogende extreme (en vervelende) situaties kan een mens gevaarlijke keuzes maken. Het komt vaak voor dat men dan het criminele pad bewandeld. Zo zijn er best wat mensen in de gevangenis gekomen die als oplossing zagen om een tripje richting Zuid Amerika te vliegen en ‘wat dingen’ in je lichaam op te nemen.. Dit is natuurlijk iets wat ten allen tijde nooit gedaan mag worden.

Het is beter om op het rechte pad te blijven. Als ultieme noodoplossing lijkt het dan een beter alternatief om geld ergens te lenen om de allerbelangrijkste schulden tijdelijk af te lossen. Lenen is nooit de beste oplossing, helaas zijn er soms situaties waarin er echt geen ander alternatief is.

Geld lenen voor schulden aflossen; op z’n minst via een legale aanbieder

Als je dan alsnog overweeg om geld te lenen voor het aflossen van je schulden, zorg er dan voor dat je het niet leent bij particulieren die je niet kent. Er zijn veel verhalen bekend van mensen die een advertentie zagen op marktplaats waarin iemand zijn diensten aanbiedt om je ‘even uit de schulden te helpen’. Deze mensen zijn vaak oplichters waarbij je eerst geld moet overmaken en vervolgens niets meer van hoort. Nog erger zijn de verhalen waarbij de oplichters andere ‘diensten’ eisen voordat je het geld krijgt. Kortom, ga nooit geld lenen van particulieren via internet!

Mocht je een lening overwegen voor het aflossen van je meest urgente schulden, ga dan op z’n minst orienteren bij legale kredietverstrekkers. Op internet zijn er sinds enige tijd steeds meer bedrijven actief die via internet leningen aanbieden. Het voordeel hiervan is dat de rentetarieven vaak een stuk scherper zijn dan bij je normale bank. Tevens voeren sommigen geen BKR controle uit. Dat is erg handig, want veel mensen die schulden hebben, staan bij het BKR in Tiel geregistreerd.

Conclusie:

Een lening afsluiten voor het aflossen van je schulden is echt het allerlaatste redmiddel. Idealiter moet je geen geld lenen als je al schulden hebt. Als je echter echt geen andere optie hebt, probeer het dan wel verstandig te doen. Verstandig betekent: ga alleen geld lenen bij kredietverstrekkers die betrouwbaar zijn zodat je voorkomt dat je opgelicht wordt.