Schulden en saneringskrediet

Wil jij alles weten over schulden en saneringskrediet om jouw persoonlijke situatie te verbeteren? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Schulden en saneringskrediet

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft schulden. Daarbij kan schulden heel breed geïnterpreteerd worden, er kan gesproken worden over schulden bij kredietkaartmaatschappijen, zorgverzekering of bijvoorbeeld rood staan bij de bank. Schulden kunnen een groot probleem worden, aangezien de kosten steeds verder oplopen als er geen actie wordt ondernomen. Echter wordt er niet vaak genoeg gesproken over de schulden en gezocht naar een passende oplossing, dit omdat er in Nederland best een taboe ligt op schulden. De belangrijkste stap in het oplossen van schulden is praten over schulden en vragen om hulp.

Hulp met schulden en saneringskrediet

De beste hulp bij schulden vind je bij de Gemeentelijke Kredietbank van jouw gemeente. Dit initiatief komt vanuit de overheid en biedt een goede en kosteloze manier van het omgaan met geld en oplossen van schulden. De Gemeentelijke Kredietbank biedt verschillende diensten, waarvan onder andere saneringskrediet. Andere methoden om schulden op te lossen zijn schuldbemiddeling, preventieve informatie en cursussen en toetreden WSNP bijvoorbeeld. Een gesprek bij de GKB is gratis, vrijblijvend en zonder afspraak. Met een medewerker van de GKB wordt gekeken naar jouw persoonlijke situatie en de beste oplossing om schulden te verhelpen en te werken naar een schuldenvrije toekomst.

Hoe zit het met schulden en saneringskrediet?

Wat is saneringskrediet en wanneer gebruik je deze methode van schuldhulpverlening? Met saneringskrediet wordt bedoeld het afsluiten van een nieuw krediet, bij de Gemeentelijke Kredietbank, tegen gunstigere voorwaarden, om de oude schulden af te betalen. Zo creëer je meer overzicht wanneer je meerdere leningen kunt vervangen door één nieuwe lening en bespaar je aanzienlijk op de (dubbele) rentekosten. Bovendien is het vanaf dat moment duidelijk welke betalingen gedaan moeten worden en wanneer, zodat op een structurele manier de schulden afgelost kunnen worden. Om die reden kan saneringskrediet uitkomst bieden, wellicht ook in jouw situatie.

Wanneer zijn schulden en saneringskrediet niet de oplossing?

Aan saneringskrediet zitten een aantal haken en ogen. Zo zijn er een aantal voorwaarden opgesteld waaraan jij moet voldoen voor je in aanmerking komt voor deze methode van schuldhulpverlening. Zo is het over het algemeen enkel mogelijk om saneringskrediet af te sluiten mits je niet teveel inkomen hebt en zullen de schuldeisers zelf ook akkoord moeten gaan met de regeling, immers is het vaak niet mogelijk om het gehele bedrag te lenen bij de GKB, zodat de kredietverstrekkers met minder genoegen moeten nemen. Tot slot kan het zijn dat de schulden zo ernstig of omvangrijk zijn, dat de GKB een andere methode aanwendt voor het oplossen van de schulden, zoals bijvoorbeeld het wettelijke traject WSNP.

Schulden en saneringskrediet is dus één van de mogelijke oplossingen, maar het kan ook dat een andere methode in jouw geval beter werkt. Voor advies ga je dus het beste naar de Gemeentelijke Kredietbank van jouw gemeente, om je gratis en vrijblijvend te laten informeren over schulden en het oplossen daarvan.