Waar kan ik terecht met schulden?

Heb jij geldproblemen en vraag jij je af: waar kan ik terecht met schulden? Lees dan dit artikel over de schuldhulpverlening van de Gemeentelijke Kredietbank.

Wat is de Gemeentelijke Kredietbank? | Waar kan ik terecht met schulden?

De Gemeentelijke Kredietbank is een verzameling van Kredietbanken door heel het land, die gericht zijn op schuldhulpverlening. Dit is een overheidsinitiatief. Je kunt dus indien jij geldproblemen, achterstanden of schulden hebt altijd bij de Gemeentelijke Kredietbank terecht. Wat de situatie ook is, je kunt bij de Gemeentelijke Kredietbank altijd terecht met vragen en voor het vinden van de juiste methode van schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening is een overheidsdienst en dus gratis en vrijblijvend. Wel wordt er van jou inzet verwacht.

Wanneer stap je naar de Gemeentelijke Kredietbank | Waar kan ik terecht met schulden?

Wellicht vind jij het lastig om te bepalen wanneer jij schuldhulpverlening moet inschakelen en wanneer jij de situatie ook zelf kunt oplossen. Het antwoord op deze vraag is simpel: jij hebt schuldhulpverlening nodig wanneer jij denkt dat jij er alleen niet meer uit kunt komen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een preventieve cursus budgetbeheer te volgen bij de Gemeentelijke Kredietbank, om ervoor te zorgen dat jij in het vervolg geen schulden meer zult maken. In sommige gevallen is hulp van de Gemeentelijke Kredietbank niet per se nodig, maar kan een medewerker van de Gemeentelijke Kredietbank jou wel helpen om alle inkomsten, uitgaven en schulden op een rij te zetten om zo meer inzicht te krijgen in je financiële situatie en te bepalen wat de beste aanpak is om de schulden op te lossen. Bij heel veel schulden of heel ernstige schulden is het sowieso vaak verstandig om professionele hulp van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) in te roepen.

Verschillende methoden van schuldhulpverlening| Waar kan ik terecht met schulden?

De GKB heeft verschillende programma’s om hulp te bieden bij schulden. Zo kun je bijvoorbeeld bij de Gemeentelijke Kredietbank terecht voor schuldhulpbemiddeling indien jij zelf geen contact op wilt of durft te nemen met je schuldeisers. Via de Gemeentelijke Kredietbank kun jij dan afspraken maken of betalingsregelingen treffen. Ook kun jij bijvoorbeeld terecht bij de Kredietbank voor saneringskrediet. Saneringskrediet is het afsluiten van een nieuwe lening, namelijk bij de GKB, om oude schulden af te betalen. Zo heb jij slechts één schuldeiser over en kun jij hier gunstige afspraken over maken. Niet in alle gevallen biedt de GKB de mogelijkheid het gehele schuldbedrag te lenen en dus zullen de schuldeisers wel akkoord moeten gaan met het geld dat jij ze kunt bieden. Indien de schuldeisers meewerken kun je het saneringskrediet gebruiken om je schulden af te betalen en kun jij op je nieuwe lening structureel aflossen tot jij schuldenvrij bent. Een laatste optie is het toetreden tot de WSNP. Dit is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen en deze optie is enkel mogelijk voor zeer ernstige schulden. Door toe te treden tot de WSNP (met toestemming van de Gemeentelijke Kredietbank) kom jij gedurende drie jaar onder wettelijk toezicht te staan en heb jij een strenge informatieplicht. De toezichthouder bepaalt hoeveel jij betaald aan wie en van welk budget jij maandelijks moet leven. Na drie jaar geleefd te hebben volgens deze strenge regels wordt jij meestal schuldenvrij verklaard.