Wat te doen bij schulden?

Bevindt jij je in een lastig parket en vraag je je af: Wat te doen bij schulden? In dit artikel bespreken we mogelijkheden voor het oplossen van schulden.

Wat te doen bij schulden?

Schulden. Het klinkt ernstig, maar feitelijk heeft zo’n 30-40% van de bevolking schulden of betalingsachterstanden, komt naar voren uit de gegevens van het CBS. Zeker met de economische crisis zijn deze cijfers omhoog geschoten. Het probleem met schulden is vaak dat er niet veel besef is over de hulp die je kunt krijgen en dat mensen onderling niet over schulden durven te praten. Daarom in dit artikel meer informatie over hoe schulden op te lossen.

Overzicht creëren is stap één bij ‘Wat te doen bij schulden?’

De eerste stap indien jij schulden hebt, is alle schulden op een rij te zetten. Heb jij slechts één schuld, meerdere (kleine) schulden of weet jij niet meer wie jij geld verschuldigd bent? Het is heel belangrijk dat jij een precies en volledig plaatje hebt van welke bedragen er waar open staan. Vergeet hierbij ook vooral geen creditcardschulden. Deze zijn namelijk vrij prijzig en kunnen dus beter het eerste worden afbetaald. Door alle schulden op een rij te zetten creëer je het overzicht en kun je bekijken wat er moet veranderen om deze schulden op te lossen.

Nieuwe lening afsluiten een goed idee bij ‘Wat te doen bij schulden?’

Veel mensen kiezen ervoor bij schulden een nieuwe lening af te sluiten, om eerder schulden af te betalen. Echter wat je vaak ziet is dat de situatie alleen maar verergert, omdat jij steeds nieuwe schulden maakt en deze vaak ook groter worden, zonder dat jij kunt terugbetalen. Bovendien wordt het afsluiten van een lening steeds lastiger, aangezien veel kredietverstrekkers controleren op schulden. Het advies luidt: sluit alleen een nieuwe lening af voor schulden indien jij weet wat je doet en zeker bent dat jij het geld op de korte termijn beschikbaar hebt of kies voor saneringskrediet bij de Gemeentelijke Kredietbank.

Hulp van derden is stap twee bij ‘Wat te doen bij schulden?’

Wellicht kom jij er alleen niet uit en heb jij meer hulp nodig voor het oplossen van je schulden. Zodoende kan het zijn dat je derden in moet schakelen. Hiervoor precies is de Gemeentelijke Kredietbank in het leven geroepen. Deze overheidsinstelling is gespecialiseerd in het bieden van schuldhulpverlening in verschillende vormen. Om erachter te komen wat jij kunt doen om jouw schulden op te lossen kun je een gratis vrijblijvende afspraak maken (of binnenlopen op de spreekuren) en bekijken wat het beste is in jouw situatie. Oplossingen die de GKB biedt zijn onder andere saneringskrediet verstrekken, toetreding tot de WSNP verlenen, schuldhulpbemiddeling of een budgetcursus. Elke situatie is anders en heeft een andere aanpak nodig. Het belangrijkste is dat jij echt je schulden wilt aanpakken en medewerking verleent in het proces. Zo ben je heel dichtbij een schuldenvrije toekomst en hoef je het niet alleen te doen.